
dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
Prodziekan ds. studenckich
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Politechnika Łódzka
Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka naukowo pasjonuje się tematami dotyczącymi podwyższania wartości odżywczej i aktywności biologicznej roślin na etapie wczesnego ich wzrostu oraz związku diety ze stanem zdrowia i wpływem na długowieczność człowieka. Interesuje się także projektowaniem żywności nowej generacji, przemianami oraz poprawą stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych w żywności. W kręgu jej zainteresowań są także: innowacyjne technologie stosowane w utrwalaniu i przetwarzaniu żywności oraz innowacyjne opakowania. Ponadto prowadzi badania związanie z przyszłością entomofagi.
Ekspertka bardzo ceni sobie pracę ze studentami, przekazuje im z zapałem wiedzę i dzieli się własnym doświadczeniem. Zwyciężyła w plebiscycie „Najlepszy Nauczyciel” w roku 2018/2019. Ma optymistyczne podejście do życia, nauki i ludzi. Od najmłodszych lat prowadziła doświadczania w kuchni, na dachu i w ogrodzie. Na początku swojej studenckiej drogi zawodowej była przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Kollaps, a obecnie od kilkunastu lat jest jego opiekunem.
Od 10 lat z pasją dzieli się swoją wiedzą także z najmłodszymi studentami Politechniki Łódzkiej, prowadząc warsztaty i wykłady na Łódzkim Uniwersytecie Dziecięcym.
Jest szczęśliwą mamą dwójki nastolatków. Interesuje się sztuką, szczególnie malarstwem współczesnym. Jej ulubieni malarze to Bartosz Frączek, Andrzej Gudański, Gienjadin Pitsko. Lubi górskie wędrówki. Uwielbia eksperymentować w kuchni, przyrządzając prozdrowotne potrawy dla rodziny i przyjaciół. Od lat jest propagatorką zdrowego stylu życia.