
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka.
Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. W 2007 roku, obejmując stanowisko kierownika Zakładu Biochemii w nowo powstałej placówce, skierowała swoje zainteresowania w stronę nutrigenomiki, nowej gałęzi nauki, łączącej biologię molekularną i genetykę z nauką o żywności i żywieniu. Posiada unikalną wiedzę dotyczącą wpływu odżywiania na efekty w sporcie. W 2010 roku, w czasie swojego pobytu na Uniwersytecie Navarra w Pamplunie (Hiszpania), nawiązała trwającą do dzisiaj współpracę partnerską z tym renomowanym ośrodkiem uniwersyteckim. Jest autorką kilkudziesięciu prac naukowych, związanych z problematyką żywienia człowieka, opublikowanych w prestiżowych czasopismach brytyjskich i amerykańskich. Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami (między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia). Jest członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego, pracującego nad tworzeniem nowych ram kształcenia dla studentów dietetyki. Jest badaczem czynnie realizującym pasje naukowe i dydaktyczne. Jest jednym z nielicznych w Polsce specjalistów z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki – dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych. Wspólnie z zespołem oferuje swoim pacjentom porady i konsultacje dietetyczne, oparte na najaktualniejszej wiedzy z dziedziny nutrigenetyki i nutrigenomiki, dającej znakomite efekty zarówno w żywieniu w sporcie, jak i w żywieniu klinicznym. Jako naukowiec, współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą.