Opis projektu:

Założeniem naszego projektu jest zbadanie wpływu nanobąbelków z azotem na rozwój i wzrost pszenicy, buraka, rzepy, fasoli, rzeżuchy i rzodkiewki. Zwykłe pęcherzyki gazowe unoszą się do powierzchni płynu, w którym się znajdują i ulatniają się, natomiast nanobąbelki rozpraszają się i mogą pozostać w swoim rozpuszczalniku przez dłuższy czas niż standardowe bąbelki. Nanobąbelki to malutkie pęcherzyki o średnicy 1 µm, ich rozmiar umożliwia rozpuszczenie gazów w wodzie. Badane rośliny podlewane będą wodą zawierającą nanobąbelki z azotem i będą dokonane ich pomiary oraz obserwacje makroskopowe. Spodziewamy się, że zwiększona ilość azotu stymuluje kiełkowanie, wzrost i rozwój użytych roślin. Pozwoli to na wdrożenie nanobąbelków z azotem w uprawach w celu zwiększenia przyrostu biomasy roślin.