Opis projektu:

Założeniem projektu jest określenie wpływu nanobąbelków z azotem na kiełkowanie, wzrost i rozwój roślin: rzodkiewki (widoczny przyrost biomasy korzeni spichrzowych), fasoli (symbioza z bakteriami azotowymi) oraz pszenicy (podstawowe i powszechnie uprawiane jednoliścienne zboże). Zwykłe pęcherzyki gazowe unoszą się do powierzchni płynu, w którym są i ulatniają się, zaś nanobąbelki (pęcherzyki pęcherzyki o średnicy
10-6 mm) unoszą się i na skutek ciśnienia kurczą, po czym rozpraszają się jeszcze w cieczy, pozostając dłużej w rozpuszczalniku niż inne pęcherzyki gazu. Po 5 nasion każdej z badanych roślin umieściłyśmy na gazie nasączonej 10 ml wody (kontrola) i wody z nanobąbelkami. Próby nasion zamknęłyśmy szczelnie w torebce strunowej, pozostawiając powietrze z wnętrza torebki, by roślina mogła wykorzystać tlen podczas kiełkowania. Porównujemy także efektywność nawożenia nanobąbelkami azotu i saletrą amonową.